Καλαμάτα, μία πόλη αδιαμφισβήτητα ιδανική για όλες τις εποχές του χρόνου. Συνδυάζει τις παρθένες ομορφιές ενός νησιού με τις σύγχρονες ανέσεις ενός αστικού κέντρου. Αποτελεί προορισμό για όλες τις ηλικίες, όλα τα γούστα, όλα τα… «βαλάντια»!

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, παρακάτω παρουσιάζουμε 10 λόγους που η Καλαμάτα αξίζει την προσοχή ακόμη και του πιο απαιτητικού ταξιδιώτη τον Χειμώνα:

1. Θαύμασε την άγρια ομορφιά της παραλίας της

Η παραλία της Καλαμάτας αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη σε μήκος αστική παραλία της χώρας. Η παραλιακή ζώνη της πόλης παρουσιάζει δύο πρόσωπα, το καλοκαιρινό και το χειμωνιάτικο. Αυτό δηλαδή με τις χιλιάδες ομπρέλες, τις φουσκωτές κατασκευές, τα θαλάσσια σπορ, τους λουώμεους και αυτό της παρθένας αμμουδιάς πολλών χιλιομέτρων, με τα άγρια κύματα και τον Ταΰγετο να ξεπροβάλλει σχεδόν μέσα από αυτά! Τοπίο μοναδικό και σαγηνευτικό, τοπίο που σε ηρεμεί και σε αγριεύει ταυτόχρονα!

2. Απόλαυσε τη νυχτερινή ζωή στο ιστορικό κέντρο

Η Καλαμάτα τον χειμώνα παρέχει άπειρες επιλογές διασκέδασης. Δεκάδες καφετέριες, μπαρ, κλαμπ και ταβέρνες στο κέντρο της πόλης χαρίζουν πολλές και διαφορετικές επιλογές στους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Το ιστορικό κέντρο αποτελεί ένα πολυποίκιλο σημείο, με γραφικά στενά, πλήθος πεζόδρομων, μουσείων, παραδοσιακών παντοπωλείων… για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα μας όμως, αποτελεί την καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης της πόλης. Η πλατεία Αγίων Αποστόλων και 23ης Μαρτίου, ο Πεζόδρομος της Αμφείας, ο δρόμος της Υπαπαντής και πλήθος άλλων σοκακιών της περιοχής συνθέτουν ένα παζλ διασκέδασης με στυλ για όλα τα γούστα!

3. Ταξίδεψε στο χρόνο στο Πάρκο Σιδηροδρόμων

Στην καρδιά της πόλης βρίσκεται ένα μοναδικό αξιοθέατο. Ένα πάρκο με ιστορική σημασία και ιδιαίτερη ομορφιά. 54 στρέμματα με λίμνες, πολύ πράσινο, παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομο, πεζογέφυρα μήκους 28 μέτρων, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, τρένα, πλατφόρμες μετεπιβίβασης και σταθμαρχείο (αναψυκτήριο). Ένα θεματικό πάρκο – υπαίθριο μουσείο σιδηροδρόμων – που φιλοξενεί ξεχωριστές εκδηλώσεις, παραστάσεις, φεστιβάλ, αλλά και διάφορες ομάδες ή συλλόγους στα βαγόνια του. Μία βόλτα κατά μήκος του πάρκου σε ταξιδεύει στο χρόνο!

4. Κάνε μία κοσμοπολίτικη βόλτα στη Μαρίνα της πόλης

Στην καρδιά της πόλης βρίσκεται ένα μοναδικό αξιοθέατο. Ένα πάρκο με ιστορική σημασία και ιδιαίτερη ομορφιά. 54 στρέμματα με λίμνες, πολύ πράσινο, παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομο, πεζογέφυρα μήκους 28 μέτρων, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, τρένα, πλατφόρμες μετεπιβίβασης και σταθμαρχείο (αναψυκτήριο). Ένα θεματικό πάρκο – υπαίθριο μουσείο σιδηροδρόμων – που φιλοξενεί ξεχωριστές εκδηλώσεις, παραστάσεις, φεστιβάλ, αλλά και διάφορες ομάδες ή συλλόγους στα βαγόνια του. Μία βόλτα κατά μήκος του πάρκου σε ταξιδεύει στο χρόνο!

5. Κάνε μία επίσκεψη στα μουσεία της πόλης

Πόλη χωρίς μουσεία, πόλη χωρίς ιστορία. Η Καλαμάτα, λοιπόν, διαθέτει τα δικά της μουσεία και αποδεικνύει ότι είναι μία πόλη με ιστορία, την οποία θέλει να μοιραστεί με τους επισκέπτες της. Το Αρχαιολογικό, το Στρατιωτικό και το Ιστορικό/Λαογραφικό μουσείο της πόλης καλούν τους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους να τα επισκεφθούν, για να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από την εικόνα της σύγχρονης Καλαμάτας!

6. Πιες έναν καφέ στο σύγχρονο κέντρο της πόλης

Ο επισκέπτης της πόλης θα εκπλαγεί από το σύγχρονο κέντρο της Καλαμάτας. Η ανακαινισμένη πλατεία, η πρόσφατα πεζοδρομημένη Αριστομένους, ο πεζόδρομος της Ιατροπούλου, ο πεζόδρομος Αντωνοπούλου, ο πεζόδρομος Βαλαωρίτου, η πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού και η πλατεία Δημαρχείου συνθέτουν ένα σύμπλεγμα αποτελούμενο από πολλές όμορφες γωνιές και στέκια σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, δίνοντας τη δυνατότητα για μία ωραία βόλτα και προσφέροντας πολλές επιλογές να απολαύσει κανείς τον καφέ του.

7. Περπάτησε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου

Κάτω από το κάστρο της πόλης βρίσκεται η ιστορική καρδιά της Καλαμάτας. Ένα σύνολο από σοκάκια, πεζόδρομους, μικρές και μεγάλες πλατείες και στενά δρομάκια συνθέτουν ένα γραφικό σκηνικό που ταξιδεύει όποιον το διασχίζει στο χρόνο. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, στο ιστορκό κέντρο της πόλης μπορεί να βρει κανείς πολλά σημεία εστίασης και διασκέδασης, μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα, εκκλησίες (Άγιοι Απόστολοι, Υπαπαντή και Άγιος Νικόλαος) και Μουσεία, προκαλώντας τον επισκέπτη που βρίσκεται σε αυτήν να εξερευνήσει την ιστορία του τόπου μας, την παράδοση, την κουλτούρα, την αρχιτεκτονική, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και την διασκέδαση της πόλης μας!

8. Ποδηλάτησε στην επίπεδη Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα μικροί και μεγάλοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο καθημερινά, για τη διάδοση του οποίου βοήθησε καθοριστικά το ευρύ δίκτυο ποδηλατόδρομων το οποίο κατασκευάστηκε στην πόλη, που συνδέει το ιστορικό κέντρο και την αγορά με την παραλία, διασχίζοντας το Δημαρχείο, την κεντρική πλατεία, τη νομαρχία, το πάρκο του ΟΣΕ και το λιμάνι. Πέραν της ύπαρξης ποδηλατόδρομου και του γεγονότος ότι η Καλαμάτα είναι επίπεδη πόλη, στην ανάπτυξη του ποδηλάτου στην πόλη μας βοηθάει και η ποδηλατική συνείδηση που έχουν αποκτήσει πλέον οι κάτοικοι της πόλης, αλλά και τα μοναδικά και διαφορετικά τοπία που απολαμβάνει όποιος τη διασχίζει με το συγκεκριμένο μέσο: Παραλία, κάστρο, εκκλησίες, συντριβάνια, πλατείες, πάρκο τραίνων, λιμάνι κ.α.

9. Περιπλανήσου στην Κεντρική Λαϊκή Αγορά της πόλης

Η Μεσσηνία αποτελεί ευλογημένο τόπο. Παράγει σχεδόν τα πάντα! Στην περιοχή μπορεί κανείς να βρει εκλεκτά τοπικά προϊόντα, εδέσματα, φρούτα και λαχανικά, φρέσκα ψάρια και κρέατα, ιδιαίτερα καρυκεύματα, το καλύτερο ελαιόλαδο και τις μοναδικές και πασίγνωστες ελιές Καλαμών! Όλα αυτά δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να τα βρεις στην Καλαμάτα, αρκεί να επισκεφθείς την Κεντρική Λαϊκή Αγορά της πόλης. Τοποθετημένη στους πρόποδες του κάστρου, δίπλα στην παλιά πόλη, με πολλές θέσεις στάθμευσης και σκέπαστρο να την καλύπτει, διευκολύνει τον επισκέπτη να κάνει μία βόλτα σε αυτήν και να ανακαλύψει τα μοναδικά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης, αλλά και του Μεσσηνιακού κόλπου!

10. Aπόλαυσε τα δρώμενα της πόλης

Πλήθος πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται στην πόλη της Καλαμάτας ακόμη και το χειμώνα! Οι πολλές θεατρικές ομάδες της περιοχής δημιουργούν ένα πλούσιο για τα δεδομένα calendar παραστάσεων, αλλά δεν λείπουν και οι επισκέψεις θιάσων από την Αθήνα κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην Καλαμάτα γιορτάζονται έντονα με μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων τα Χριστούγεννα, το καρναβάλι και το Πάσχα. Επίσης, πραγματοποιούνται κατά περιόδους μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, μεγάλες συναυλίες, αθλητικά events και θεματικές δράσεις που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών από όλη τη χώρα!

Πηγη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

12 με 21 Ιουλίου / 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που γίνεται ...
26 έως 28 Ιουλίου 2024 / 14ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας Καλώς ήρθατε στη ζωντανή γιορτή του ...
30Ιουνίου 2024 21:00 / Τζαζ @ Αρχαία Μεσσήνη 30 Ιουνίου 2024 21:00 / Τζαζ @ Αρχαία Μεσσήνη Αυτή ...